قالب سمعک جزء ضروری برای استفاده از سمعکهای پشت گوش میباشند.
سمعکهای پشت گوش از طریق رابطی به نام قالب به گوش شما وصل میشود و صدای تقویت شده را از سمعک به گوشهای شما هدایت میکند. شکل و اندازه این قالبها باید به گونهای طراحی شود که به راحتی داخل لاله گوش قرار بگیرد و استفاده از آن برای کاربر ساد و راحت باشد. قالبها بر روی کیفیت صدا اثرگذار میباشند پس انتخاب سمعک و قالب باید بر اساس شکل و نوع کم شنوایی مددجو باشد و باید به گونهای طراحی شود که منتاسب با نوع تقویت سمعک و شرایط کم شنوایی مددجو باشد. هدف اصلی قالبها انتقال صدا به داخل مجرای گوش بوده و هدف دیگر آن کمک به نگهداشتن و عدم جا به جایی سمعک در پشت لاله گوش کاربر میباشد.
قالب از طریق لاله به سمعک پشت گوش وصل میگردد. طول مناسب لوله قطر آن برای ما بسیار مهم میباشد.
قطر لوله قالب سمعک بر اساس ساخت قالب و میزان کم شنوایی انتخاب میشود. هر چقدر کم شنوایی بیشتر باشد قالب بزرگتر و قطر آن لوله نیز بزرگتر در نظر گرفته میشود. پس انتخاب قالب و لوله مناسب با شرایط کم شنوایی مددجو، در ابعاد رضایت در کاربر سمعک بسیار مهم و اساسی میباشد.
قالب گوش قطعه پلاستیک مانندی است (سخت یا نرم) که بعد از قالبگیری از گوش از روی قالب اولیه ساخته میشود و دارای قسمتهای زیر میباشد:
بعد از این که نوع سمعک شما انتخاب شد (پشت گوش یا داخل گوش) متخصص شنوایی از گوش شما قالب میگیرد این مرحله اگر درست و استاندارد انجام شود احتمال اینکه تجویز سمعک با موفقیت همراه باشد بسیار بیشتر میشود. پس اولین مرحله در تجویز سمعک قالبگیری خوب و اندازه دقیق از گوش میباشد. قالبگیری شامل 2 مرحله اصلی است:
بعد ازین که قالبگیری انجام شد قالب اولیه برای ساخت قالب اصلی به لابراتور ساخت قالب فرستاده میشود. متخصص شنوایی با توجه به مشکل و نوع کم شنوایی؛ نوع قالب، جنس و اندازه آن را تعیین میکند.
به طور کلی از نظر جنس دو نوع قالب داریم:
از مواد فتوپلاستیک و از روی قالب اولیه و با استفاده از اشعه ماوراءبنفش ساخته میشود و تمیز نگهداشتن آن راحت و آسان بوده و تطبیق و فیتینگ آن در گوش راحتتر نسبت به قالبهای نرم میباشد.
از سیلیکون ساخته شده و نرم میباشد. این نوع قالب برای افراد دارای شنواییهای شدید و عمیق و کودکان که تحرک زیادی دارند مناسبتر میباشد.
قالب را با زاویه به سمت داخل وارد مجرای گوش کنید و هنگام قرار دادن، لاله گوش را سمت بالا و عقب بکشید تا کانال گوش شما بازتر شود و قالب به راحتی وارد گوش شود. در بعضی از افراد هنگام قرار دادن قالب، باید مقداری با دست قالب را جا به جا کنید تا در گوش قرار گیرد و در بعضی به راحتی در گوش قرار میگیرد هنگام برداشتن قالب سمعک را خاموش کید سپس به آرامی قالب را از گوش خارح نمایید.
دو هفته یکبار قالب گوش خود را از طریق دستور العمل زیر نظافت کنید: