سمعکها نیاز به نگهداری درست و مناسب میباشند. با تمیز کردن روتین و منظم سمعک، میتوانید خرابی سمعکها را به حداقل برسانید و در عین حال عمر مفید آنها را افزایش دهید. سمعکها نقش اساسی در زندگی ما ایفا میکنند. افرادی که مشکل شنوایی دارند و در طول روز مداوم از آنها استفاده میکنند. چون سمعکها در معرض جرم و رطوبت گوش به صورت دائمی قرار میگیرند، برای حفظ عملکرد سمعکها نگهداری و تمیز کردن آنها ضروری میباشد. سمعکها ممکن است گران باشند؛ بنابراین مراقب از آنها به صورت منظم باعث میشود نیاز به تعویض مکرر و دادن پول اضافی برای تعمیر آن بعد از دوران گارانتی نداشته باشید. با مراقبت خوب میتوانید 5 تا 7 سال از خدمات سمعک خود برخوردار شوید. خوشبختانه سمعکها نیاز به تعمیر و نگهداری زیادی ندارند و پیروی از یک روال مراقبتی ساده به افزایش عمر مفید آنها و کاهش تعمیرات مورد نیاز کمک میکند و اطمینان حاصل میشود که سمعک شما بهترین عملکرد را برای شما ایجاد میکند.
سمعکها اگرچه کوچک هستند اما دارای فناوری قدرتمندی هستند و برخی از قطعات آنها مانند میکروفونها و گیرندهها بسیار ضعیف هستند. نگهداری سمعک شامل دور نگهداشتن موم از لوله و گیرندهها و همچنین تمیز کردن میکروفون سمعک میباشد.
مواظب باشید. از افتادن سمعکها به صورت منظم جلوگیری نمایید. با دقت با سمعکهای خود رفتار کنید و هنگام تمیز کردن باطری سمعکها را در یک جای نرم قرار دهید و از افتادن سمعک روی کاشی و سرامیک جلوگیری نمایید.
سمعک خود را همیشه در جای خشک نگه دارید. اگر چه سمعکها در برابر آب مقاوم هستند اما کاملاً ضدآب نیستند. رطوبت به دام افتاده میتواند به سمعک آسیب برساند. حتی باعث از کار افتادن آنها شود و به داخل شعله آسیب بزند.
یکی از اقدامات پیشگیرانه که میتوانید با افزایش دما و سرازیر شدن عرق به سمت گوش انجام دهید این است که سمعک خود را روزانه تمیز نگه دارید اجازه ندهید عرق داخل سمعک شما جمع شود زیرا تعریق چند روزه میتواند منجر به مشکلاتی برای سمعک شود. اگر خیلی عرق میکنید و سمعکهایتان را بعد از آن خاموش کردید و باز کردید درب باطری و هنگام استفاده دائماً پشت گوش خود را خشک کنید. درسمعکهای پشت گوش بین سمعک و استخوان جمجمه از پارچه یا دستمال کاغذی استفاده نمایید تا مانع از ورود عرق به سمعک شود. هر 2 ساعت یکبار سمعکهای خود را با دستمال خشک کنید و از ایستادن در مقابل نور مستقیم خورشید به صورت طولانی مدت اجتناب نمایید. محافظت دائم و منظم از سمعک باعث افزایش طول عمر آن میشود.
دمای زیاد میتواند به سمعک و اجزای داخلی آن آسیب برساند. سمعک خود را در مکان یا نور مستقیم خورشید قرار ندهید و در هوای سرد برای محافظت از سمعک از کلاه استفاده کنید.
برای جلوگیری از آسیب یا وضعیت اضطراری حتماً سمعک را دور از دسترس کودکان قرار دهید. همچنین قبل از شستن لباس مطمئن باشید که سمعک در جیب شما نباشد.
از آنجایی که شما هر روز از سمعک خود استفاده میکنید باید قسمتهایی از سمعک که همیشه در معرض حرم و رطوبت هستند و ممکن است مصرفی باشند را هر روز تمیز کنید. این اجزاء شامل موارد ذیل میباشد:
لولههای سمعک که به لولههای اتصال نیز شناخته شده هستند، پلاستیکهای کوچکی هستند که بدنه اصلی سمعک را به گوش یا قالب گوش متصل میکنند. با گذشت زمان لولههای سمعک ممکن است تغییر رنگ، سفت یا مسدود و یا ترک بخورند که هر 6 ماه یک بار باید این لولهها تعویض شوند. اگر لوله قالب سمعک سفت شده باشد و رنگ آن عوض شود، زمان تعویض لوله فرارسیده است. این کار با برش لوله و قالب و تعویض آن توسط متخصصین شنوایی سنجی انجام میشود اما اگر خودتان مهارت لازم را دارید میتوانید لولههای مناسب را شخصاً تعویض نمایید و لولههای اضافی را خریداری کنید و اقدام به تعویض لولهها نمایید.
یک جزء پلاستیکی کوچکی هستند که از سیلیکون ساخته شدهاند که بیشتر در سمعکهای پشت گوش Ric کارآیی دارند و در سر رسیور قرار میگیرند و رابط بین رسیور سمعک و مجرای گوش میباشند، وظیفه هدایت صدا به داخل مجرای گوش را دارند. اکثر گنبدهای سر رسیور دارای محافظهای جرم گوش هستند که از ورود جرم به داخل رسیور سمعک خودداری میکند. پس اولین خط دفاعی برای محافظت از رسیور سمعک گنبدهای پلاستیکی هستند که هر روز باید تمیز شوند. معمولاً توصیه میشود گنبدهای پلاستیکی هر 3 ماه یک بار تعویض شوند. سعی کنید تعویض گنبدهای پلاستیکی را یاد بگیرید. اگر نتوانستید، از اعضای دیگر خانواده کمک بگیرید و یا از متخصص شنوایی خود درخواست کنید آن را تعویض نماید. برای افرادی که کمشنوایی آنها زیاد میباشد، توصیه میشود که به جای گنبدهای پلاستیکی از قالبهای ساختنی استفاده کنند که متناسب با گوش شما ساخته میگردد و تمیز کردن آن همانند تمیز کردن گنبدهای پلاستیکی میباشد.
محافظ جرم یک پلاستیک کوچکی هست که از رسیورهای سمعک در مقابل جرم گوش محافظت میکند. واکس گارد یا فیلتر سمعک را در ورودی رسیور قرار میدهیم و این باعث میشود از ورود رطوبت و مواد زائد و جرم به داخل رسیور جلوگیری نماید. اگر فیلتر سمعک مسدود شود صدای سمعک قطع میشود باید به طور روزانه فیلترهای سمعک تمیز شوند و یا هفتهای یک بار فیلترها تعویض شوند. نحوه تعویض فیلترها توسط متخصصین شنواییسنجی به شما یاد داده میشود.
برای سمعکهایی که از باطری استفاده میکنید شبها محفظه باطری را باز بگذارید و داخل محفظه باطری را با برس به آرامی تمیز نمایید. باطری سمعک را به موقع تعویض نمایید. هر موقع که از سمعک خود استفاده نمیکنید، درب باطری آن را باز کنید تا از تجمع رطوبت جلوگیری شود. سمعکهای شارژی دارای باطریهای یون – لیتیوم هستند که چون پلمپ میباشند معمولاً رطوبت داخل آنها نفوذ نمیکند و استفاده از شارژر باعث خشک شدن سمعکها میشود.
هنگام خرید سمعک، باید اطلاعاتی در مورد نحوه تمیز کردن سمعک و نگهداری آنها در خانه به شما داده شود. اگر در مورد نگهداری و تمیز کردن سمعک اطلاعاتی ندارید با شنواییسنجی خود ارتباط برقرار کنید و از او کمک بخواهید.
سمعک شما باید همراه با یک جعبه تنظیم و ابزار نگهداری باشد. ابزارهای تنظیم شما موارد ذیل میباشد:
برای تمیز کردن بدنه سمعک و صفحه سمعک و قالب سمعک و درگاههای ورودی و خروجی صدا استفاده میشود.
ابزاری است که برای حذف موم و سایر مواد زائد از قالبهای سمعک طراحی شده است.
همانند تمیز کردن عینک برای تمیز کردن سطوح سمعک کارایی دارد.
که شامل آهنربا و برس که برس برای تمیز کردن سمعک و خارج کردن باطری کارایی دارد.
میتوان به عنوان یک برس برای پاک کردن جرم سمعکها استفاده شود.
میتوانید از این دستمالها به جای پارچه نرم استفاده کنید. بررسی کنید که این پارچهها مخصوص سمعک باشد.
فقط برای تمیز کردن قالبهای گوش کارایی دارد.
برای تمیز کردن لولههای کوچک و ریز قالبها مورد استفاده قرار میگیرد.
شایعترین دلیلی که صدای سمعک خفه میشود و یا ضعیف میگردد، گرفتگی آن با موم یا گرد و خاک میباشد. برای نگهداری از سمعک بهتر است هر چند روز یا حداقل یک بار در هفته سمعک خود را کاملاً تمیز کنید و مطمئن شوید بهترین عملکرد را برای شما دارد. توصیه میکنیم به صورت روزانه و با استفاده از فرچههای مخصوص و پارچهها سمعک را تنظیف کنید و قالبها و گنبدهای سر رسیور و لولهها را هر روز بازرسی کنید و با وسایل مخصوص آنها را تنظیف نمایید.
چند نکته قبل از نظافت سمعک
در این سبک، سمعک پشت گوش قرار میگیرد و از طریق لوله و قالب به مجرای گوش متصل میشود. تفاوت آن با سمعکهای پشت گوش ریک در نحوه اتصال رسیور است که در سمعکهای ریک رسیور بیرون از کیس سمعک به مجرای گوش وصل میشود؛ در صورتی که در سمعکهای پشت گوش رسیور داخل کیس سمعک پشت گوش قرار میگیرد. در سمعکهای پشت گوش ، به صورت روزمره کیس سمعک را با پارچه تمیز و خشک کنید و ورودی میکروفونها و کلیدهای سمعک را با فرچه و دستمال تنظیف نمایید. حتماً قبل از استفاده از سمعک، پشت گوش خود را خشک نمایید و از برخورد مستقیم نور آفتاب به سمعک جلوگیری کنید. قالب گوش سمعک را با فرچه و نخهای ماهیگیری تنظیف کنید و هر ماه یک بار قالب را از سمعک جدا نموده و با الکل و یا آب و صابون آن را بشویید. درون قالب و لولههای سمعک را بازرسی کنید و اگر جرم داخل آن باشد، با نخهای نازک و بلند داخل لوله و قالب را تنظیف نمایید. میتوانید برای تمیز کردن لوله و قالبها از متخصصین شنوایی کمک بگیرید.
بیشتر از 80 درصد از سمعکهای توزیع شده در آمریکا ریک (Ric) میباشد که دارای دو بخش الکترونیکی هستند. رسیور سمعک داخل گوش قرار میگیرد و بقیه اجزاء که شامل کیس و میکروفون و بُرد سمعک پشت گوش قرار میگیرد. برای تمیز کردن سمعکهای ریک، از فرچه و دستمال برای تمیز کردن کیس و دکمههای روی آن استفاده کنید و در صورت نیاز محافظهای میکروفون را تعویض نمایید. اگر متوجه جرم بر روی پلاستیک گنبدی شکل روی رسیور شدید، پلاستیک را جدا کنید و آن را با فرچه و دستمال تنظیف کنید. فیلتر روی رسیور را تعویض کنید و یا با فرچه روی آن را با دقت تمیز نمایید.
سمعکهای داخل گوش دائماً در معرض جرم و رطوبت مجرای گوش قرار دارند. پس بیشتر از سمعکهای دیگر نیاز به نظافت روزانه دارند. به دلیل کوچک بودن منافذ و درگاههای خروجی و ورودی صدا، جرم به راحتی روی آن مینشیند و کیفیت صدای سمعک را کاهش میدهد. توصیه میکنیم هر روز سمعکهای داخل گوش را با فرچه و دستمال نظافت کنید. روی صفحه سمعک، کلیدهای ورودی صدا (میکروفون) و درب باطری قرار دارد. با استفاده از فرچه و دستمال روی میکروفون و اطراف کلیدها و درب باطری را نظافت کنید و با استفاده از پارچههای خشک کل سطح صفحه سمعک را تمیز نمایید. خروجی صدای سمعک یا رسیور دارای محافظ جرم یا فیلرت میباشد که محل تجمع جرم گوش میباشد. اگر فیلتر با جرم مسدود شود، صدای سمعک به طور کلی قطع میشود و یا کیفیت صدای سمعک کاهش پیدا میکند. به صورت روزمره فیلتر سمعک را تمیز کنید و اگر فیلتر تمیز نشد و صدای سمعک نامطلوب بود، فیلتر سمعک را تعویض نمایید.
اگر میخواهید عمر سمعکهای خود را افزایش دهید و صدای سمعک به صورت روزمره برای شما مطلوب باشد، به نظافت و تنظیف سمعک خود نگاه ویژهای کنید و توصیههای ما را در این زمینه جدی بگیرید و آن را به اجرا درآورید.