سمعک های OTC (over the counter) یعنی سمعک هایی که نیاز به تجویز و تنظیم ندارند و بدون نسخه فروخته میشوند.
-برای بزرگسالان بالای 18 سال مناسب است.
-برای کم شنوایی های خفیف تا متوسط کارآیی دارد.
-در فروشگاه ها به صورت آنلاین و یا حضوری به مصرف کننده مستقیم داده میشود.
-مسئولیت تنظیم، راه اندازی و نصب به عهده خریدار میباشد.
-نیاز به معاینه پزشک و نسخه ندارد.
اگرچه لازم نیست ولی بعضی از مصرف کننده ها میتوانند قبل از گرفتن سمعک نزد متخصص شنوایی سنجی رفته و آزمایشات شنوایی را انجام بدهند. مزیت کلیدی آن این است که می تواند بفهمد آیا با توجه به کاهش شنوایی این سمعک برای او مفید است یا خیر.
کم شنوایی برای همه یکسان نیست. با مراجعه به متخصصین شنوایی سنجی میتوانید سمعک مناسب خود را انتخاب کرده و در نحوه استفاده از این سمعک از او کمک بگیرید. سمعکهای otc نسبت به سمعک هایی که به صورت حرفه ای تجویز می شوند ارزان تر میباشند. این ارزانی به خاطر پایین بودن تکنولوژی و عدم ارائه خدمات حرفه ای میباشد. معمولا میانگین قیمت سمعک های otc بین 100 تا 600 دلار میباشد.
در سال 2015 میلادی سازمان غذا و داروی آمریکا، FDA در پاسخ به تقاضاهای زیاد مصرف کنندگان برای گرفتن سمعکهای مقرون به صرفه با قیمت پایین قوانین و مقرراتی را برای فروش این سمعکها قرار دارد. این قوانین شامل موارد ذیل میشود:
-بلندی صدای این دستگاه ها باید چقدر باشد؟
-برچسب راهنمایی و کمک کننده در داخل و بیرون جعبه سمعک باید زده شود؟
-چه الزاماتی برای فروش این دستگاه ها باید وجود داشته باشد؟
مطالعات نشان میدهد که افراد به طور متوسط 7 تا 10 سال با سابقه کم شنوایی مراجعه می کنند. کم شنوایی درمان نشده میتواند خطر افسردگی، انزوای اجتماعی، زمین خوردن ، کاهش فرآیندهای فکری را افزایش میدهد یکی از اهداف otc دسترسی سریع و به موقع به سمعک های ارزان قیمت میباشد. پس یکی از مزایای سمعکهای otc در دسترس بودن و استفاده سریع تر از این سمعک ها میباشد با این حال افرادی که غیر کم شنوایی مشکلات دیگری دارند مثلا (مشکلات حرکتی و یادگیری و...) یا به کم شنوایی خاصی مبتلا شده اند به دلیل نیازهای پزشکی پیچیده تر حتما باید به متخصصین شنوایی سنجی مراجعه کنند.
فقط برای بزرگسالان بالای 18سال و افرادی که دچار کم شنوایی خفیف تا متوسط دارند این سمعک ها مناسب میباشد. افراد برای اطلاع از کم شنوایی خود و این که آیا کاندیدای خوبی برای این سمعک ها هستند به کلینیک شنوایی سنجی مراجعه کنند و تست شنوایی سنجی انجام دهند اگر شنوایی سنجی انجام نمی دهند با جواب دادن به سئوالات زیر می توانند از مقدار کم شنوایی خود آگاه شوند.
-آیا میتوانید در موقعیت های آرام و ساکت به راحتی بشنوید؟
-آیا چند موقعیت سخت شنیداری وجود دارد که میخواهید از سمعک استفاده کنید و یا در تمام موقعیت ها نیاز دارید؟
-آیا افزایش صدای تلویزیون و یا تلفن فقط اندکی به شما کمک میکند که بهتر بشنوید و بالابردن صدای تلویزیون آیا دیگران را آزار میدهد یا خیر؟
با پاسخ دادن به این سوالات میتوان فهمید که آیا شما مشکل شنوایی در حد خفیف و متوسط دارید و یا مشکل شنوایی شما در حد متوسط به بالا میباشد. اگر در تمام موقعیت ها مشکل دارید و صدای تلویزیون را بیش از حد بلند میکنید که دیگران را آزار میدهد کم شنوایی شما بیشتر از حد متوسط میباشد حتماً باید به متخصص شنوایی سنجی مراجعه نمایید و از سمعک های تجویزی استفاده کنند. داخل جعبه های سمعک های otc دستورالعمل استفاده وجود دارد که چگونگی قراردادن سمعک ها بر روی گوش و کم و زیاد کردن سمعک، تمیزکردن سمعک و تغییر زیر و بمی صدا توضیح داده شده است که با آن میتوان کیفیت صدا را تغییر داد و سمعک را صورت دلخواه تنظیم کرد.
فقط برای افراد بالای 18 سال سمعک های otc مناسب میباشد به دلیل ماهیت پزشکی کم شنوایی دوران کودکی و اهمیت ارائه دقیق صدا برای مغز در حال رشد کودکان و سمعک های otc برای کودکان مناسب نمی باشد. شنوایی شناسان به عنوان اعضای حیاتی تیم های مراقبت شنوایی در درمان کودکان مبتلا به کم شنوایی و پیگیری نتایج استفاده از سمعک در کودکان با معاینات دوره ایی مسئولیت بسیار مهمی در رشد و تکامل گفتار این کودکان دارند. اگر کودک مشکل شنوایی دارد حتما به متخصص شنوایی مراجعه نمایید.
پوشش سمعک های otc بین شرکت های متفاوت است. برخی از بیمارها فقط سمعک های تجویزی را پوشش می دهند بعضی از بیمه ها اگر شنوایی شناس سمعک های otc را تایید کنند مقداری از هزینه های سمعک را پوشش میدهند. اما بعضی از بیمه ها به خاطر این که سمعک های otc بسیار جدید می باشند فعلا طرحی برای ارائه پوشش خدمات در مورد این سمعک ها ندارند.
-آیا دوره آزمایش یا گزینه بازگشت دستگاه وجود دارد؟
-قیمت آن چند است آیا قیمت برای یک دستگاه است و یا برای یک جفت
-برای خرید سمعک های otc آیا از بیمه میتوانم استفاده کنم؟
-آیا سمعکهای otc دارای ضمانت نامه میباشند؟
-اگر دستگاه از کار افتاد میتوانم آن را تعمیر کنم؟
-اگر سمعک داخل گوش جا نشد چه کار کنم؟
-آیا دستگاه ضد آب است؟
-آیا برای استفاده از سمعک به گوشی هوشمند نیاز دارم؟
-آیا برای تنظیم دستگاه اپلیکیشن روی آن نصب کنم؟
-با گوشی های اندروید و آیفون کار میکند؟
-قابل شارژ است یا باطری خور؟
-آیا با بلوتوث سازگار است و هندزفری میشود؟
-آیا پشتیبانی آنلاین و یا گزینههای پشتیبانی خاصی دارد؟
با توجه به این که سمعک یک پروتز کامل نمی باشد و اکثر اوقات مددجویان نیاز به خدمات و پشتیبانی و تنظیمات دوره ای دارند و تکنولوژی سمعک در کیفیت صدا بسیار موثر میباشد باعث درک بهتر و احساس بهتر در مددجویان میشود. سمعک اشراق سمعک های otc را به هیچ وجه پیشنهاد نمیکند و طبق آمار 70 درصد از کاربران سمعک های otc از این مدل سمعک احساس رضایت ندارند.