آنچه در این صفحه میخوانید:
- سکته گوش چیست و چه افرادی در معرض آن هستند؟
- سایر علل کم شنوایی ناگهانی سکته گوش
- آیا شنوایی بعد از سکته گوش برمی گردد؟
- درمان کم شنوایی ناگهانی سکته گوش
- کورتیکواستروئیدها درمان اصلی و اولیه برای کاهش شنوایی ناگهانی
- آنتی بیوتیک ها و داروهای هدفمند دیگر
- درمان با اکسیژن پرفشار Hyperbaric Oxygen Therapy HBOT
- کم شنوایی ناگهانی چگونه تشخیص داده می شود ؟
- علائم سکته گوش کم شنوایی ناگهانی چیست؟
- مهم ترین نشانه های سکته گوش عبارت اند از
- علائم کم شنوایی ناگهانی در کودکان
- اهمیت درمان سریع و روش های معمول درمان
- عوامل کاهش شنوایی ناگهانی
- انسداد گوش با جرم و موم گوش
- استفاده از داروهای اتوتوکسیک سمیت گوش
- قرار گرفتن در معرض سروصدای بلند
- ضربه یا آسیب به سر
- برخی حقایق مهم درباره کم شنوایی ناگهانی سکته گوش
- درمان کم شنوائی یا سکته گوش با سمعک
- سوالات متداول درباره تشخیص کم شنوایی ناگهانی


سکته گوش چیست و چگونه درمان می شود؟ | از علائم تا استفاده از سمعک
همان طور که از نامش پیداست، کم شنوایی ناگهانی یا آنچه در اصطلاح عمومی به آن سکته گوش گفته می شود، به صورت غیرمنتظره در عرض چند ساعت تا چند روز رخ می دهد. این نوع افت شنوایی معمولاً بدون علائم هشداردهنده قبلی ظاهر می شود و می تواند یک یا هر دو گوش را درگیر کند. در بسیاری از موارد، با وزوز گوش یا احساس پری در گوش همراه است.
به طور کلی، کم شنوایی ناگهانی به دو نوع تقسیم می شود:
- کم شنوایی انتقالی: که علت آن معمولاً قابل شناسایی و درمان است (مثل وجود جرم گوش یا عفونت).
- کم شنوایی حسی-عصبی ناگهانی: که علت آن در اغلب موارد ناشناخته و درمان آن پیچیده تر است.
تحقیقات نشان می دهند که این نوع سکته گوش ممکن است ناشی از اختلالات عروقی، ویروسی یا خودایمنی باشد. اگر شما یا اطرافیانتان به طور ناگهانی متوجه کاهش شنوایی شدید، توصیه جدی این است که بلافاصله به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. هرچه درمان زودتر آغاز شود، احتمال بازیابی کامل شنوایی بیشتر خواهد بود.
سکته گوش چیست و چه افرادی در معرض آن هستند؟
سکته گوش یا همان کم شنوایی ناگهانی حسی عصبی نوعی افت شنوایی است که به صورت ناگهانی و معمولاً تنها در یکی از گوش ها اتفاق می افتد. این اختلال ممکن است هنگام بیدار شدن از خواب یا در طول روز به طور ناگهانی احساس شود و اغلب با علائمی مانند وزوز گوش، احساس پری، یا سرگیجه همراه است.
در بیشتر موارد، سکته گوش بدون دلیل واضحی بروز می کند و بیمار ممکن است هیچ گونه عفونت یا ضربه ای را تجربه نکرده باشد. آنچه این نوع کم شنوایی را خطرناک تر می کند، پیشرفت سریع آن طی ۷۲ ساعت است. در صورتی که درمان سریع و تخصصی آغاز نشود، آسیب می تواند دائمی شود.علت دقیقی کم شنوایی ناگهانی مشخص نیست با این وجود ما می دانیم که در هنگام کم شنوایی ناگهانی گردش خون در گوش داخلی کاهش می یابد یکی از دلایل این کاهش، استرس می باشد در محیطهای پر فشار کاری ، خستگی و استرس منجر به اختلالات گردش خون می شود که به طور بالقوه منجر به کم شنوایی ناگهانی می گردد .
چه کسانی بیشتر در معرض سکته گوش هستند؟
مطالعات نشان داده اند که سکته گوش می تواند در هر سنی رخ دهد، اما بیشترین شیوع در افراد بین ۴۰ تا ۵۵ سال دیده می شود.افرادی که بیشتر در معرض این مشکل هستند عبارت اند از:
- افرادی که در محیط های پر استرس زندگی یا کار می کنند
- کسانی که سابقه بیماری های قلبی-عروقی یا خودایمنی دارند
- افراد با سابقه عفونت های ویروسی یا بیماری های گوش
- کسانی که در معرض صدای بلند یا ضربه به سر قرار گرفته اند
- افرادی که داروهای اتوتوکسیک (سمی برای گوش) مصرف می کنند
در حالی که سکته گوش چپ یا راست به تنهایی ملاک خاصی برای تشخیص علت نیست، اما اغلب بیماران از افت شنوایی در گوش چپ گزارش می دهند.
سایر علل کم شنوایی ناگهانی (سکته گوش)
در حالی که علت دقیق کم شنوایی ناگهانی حسی-عصبی یا همان سکته گوش در بسیاری از موارد ناشناخته باقی می ماند، اما مطالعات پزشکی نشان می دهد که برخی عوامل می توانند زمینه ساز این اختلال شنوایی باشند. از جمله:
- عفونت های ویروسی مانند تب خال، آنفلوانزا، آبله مرغان و سیتومگالوویروس
- اختلالات گردش خون مانند تصلب شرایین یا انسداد عروق گوش داخلی
- پارگی دریچه های بیضی یا گرد در گوش میانی
- بیماری های خودایمنی که به سیستم عصبی و گوش داخلی حمله می کنند
- عفونت های گوش میانی (اوتیت)
- وجود جرم یا موم زیاد در مجرای گوش (سرومن) که می تواند باعث کم شنوایی انتقالی شود
این عوامل ممکن است به صورت مستقیم یا غیرمستقیم باعث ایجاد التهاب، تورم، آسیب به سلول های شنوایی یا انسداد سیگنال های عصبی شنوایی شوند
آیا شنوایی بعد از سکته گوش برمی گردد؟
خبر خوب این است که در حدود ۵۰ درصد از مبتلایان به کم شنوایی ناگهانی، شنوایی به طور کامل یا جزئی بازمی گردد. اما زمان شروع درمان نقش کلیدی دارد. هر چه درمان زودتر آغاز شود، شانس بهبودی بیشتر خواهد بود.
آمارها نشان می دهند که سالانه بین ۱ تا ۶ نفر از هر ۵۰۰۰ نفر دچار کم شنوایی ناگهانی حسی-عصبی می شوند. این اختلال ممکن است در هر سنی رخ دهد، اما شیوع آن در دهه ی چهارم و پنجم زندگی (۴۰ تا ۵۰ سالگی) بیشتر است.نکته مهم اینکه فقط در ۱۰ درصد از موارد علت واقعی سکته گوش مشخص می شود. در بقیه موارد، تشخیص بر اساس رد سایر بیماری ها و معاینه کامل انجام می گیرد.همچنین نوع کم شنوایی (یک طرفه یا دو طرفه بودن آن) می تواند به پزشک در تشخیص ریشه احتمالی مشکل کمک کند.در برخی بیماری ها، سکته گوش فقط در یک گوش ایجاد می شود.در برخی موارد خاص (مانند بیماری های خودایمنی یا ویروسی شدید)، هر دو گوش درگیر می شوند.
درمان کم شنوایی ناگهانی (سکته گوش)
کورتیکواستروئیدها درمان اصلی و اولیه برای کاهش شنوایی ناگهانی
کورتیکواستروئیدهایی مانند پردنیزولون و دگزامتازون به کاهش التهاب و تورم در گوش داخلی کمک می کنند. این داروها به عنوان درمان استاندارد دارویی سکته گوش شناخته شده و معمولاً به صورت خوراکی یا تزریقی تجویز می شوند تا فرآیند بهبود شنوایی را تسریع کنند.
آنتی بیوتیک ها و داروهای هدفمند دیگر
در صورتی که کاهش شنوایی ناگهانی ناشی از یک بیماری زمینه ای مانند عفونت باشد، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک یا داروهای خاص دیگری را برای درمان عفونت و بهبود عملکرد شنوایی تجویز کند.
درمان با اکسیژن پرفشار (Hyperbaric Oxygen Therapy - HBOT)
گاهی اوقات درمان با اکسیژن پرفشار به عنوان مکمل درمان استروئیدی توصیه می شود. این روش با افزایش میزان اکسیژن رسانی به حلزون گوش، به بهبود عملکرد سلول های شنوایی کمک کرده و می تواند روند بهبودی سکته گوش را تسریع کند.
کم شنوایی ناگهانی چگونه تشخیص داده می شود ؟
در صورت ایجاد کم شنوایی ناگهانی در یک یا دو گوش سریعا به پزشک مراجعه نمایید پزشک با معاینه گوش شما وجود یا عدم وجود کم شنوایی انتقالی را بررسی می کند اگر کم شنوایی ناگهانی به علت وجود سرومن ( جرم ) عفونت گوش میانی و .. باشد دارو درمانی و یا شستشوی گوش را برای شما انجام می دهد و اگر مشکلی در گوش خارجی و میانی مشاهده نشد پزشک شما را برای آزمایش شنوایی سنجی به کلینیک شنوایی ارجاع می دهد . در آزمایش شنوایی ، نوع و شکل و میزان کم شنوایی احتمالی شما مشخص می شود دوباره به پزشک ارجاع داده می شوید پزشک با توجه ب آزمایش شنوایی برای شما آزمایشات تکمیلی تر ( آزمایش خون ، MRI ، سی تی اسکن و یا ABR ) در خواست می کند و با توجه به نتایج آزمایش ، روند درمانی را برای شما انتخاب می کند .
علائم سکته گوش (کم شنوایی ناگهانی) چیست؟
کم شنوایی ناگهانی یا همان سکته گوش معمولاً بدون هشدار قبلی رخ می دهد و در اکثر مواقع، فرد هنگام بیدار شدن از خواب یا هنگام صحبت با تلفن متوجه افت شنوایی در یک گوش می شود. طبق آمارها، در بیش از ۹۰ درصد موارد، کم شنوایی ناگهانی فقط در یک گوش اتفاق می افتد.
با اینکه مهم ترین علامت، افت ناگهانی شنوایی است، اما بیماران معمولاً ترکیبی از علائم زیر را نیز تجربه می کنند:
مهم ترین نشانه های سکته گوش عبارت اند از:
-
مشکل در شنیدن صداها به ویژه در مکالمات گروهی یا محیط های شلوغ
-
احساس پری یا کیپی در گوش درگیر
-
ضعیف شدن صداها یا شنیده شدن صداها به صورت مبهم
-
ناتوانی در شنیدن صداهای زیر یا فرکانس بالا
-
وزوز گوش (شنیدن صدای زنگ، سوت یا همهمه) در گوش آسیب دیده
-
احساس ناپایداری، عدم تعادل یا سرگیجه
علائم کم شنوایی ناگهانی در کودکان
تشخیص کم شنوایی ناگهانی در کودکان ممکن است دشوارتر باشد زیرا آن ها نمی توانند مشکلات شنوایی خود را دقیق بیان کنند. برخی از علائم شایع در کودکان شامل موارد زیر است:
- عدم درک زبان و صحبت های اطرافیان
- عدم تلاش برای صحبت کردن یا تأخیر در گفتار
- واکنش نشان ندادن به صداهای بلند و ناگهانی
- عفونت های مکرر گوش و مشکلات مربوط به تعادل
این نشانه ها می توانند هشداردهنده وجود کم شنوایی ناگهانی باشند و والدین باید در صورت مشاهده چنین علائمی سریعاً کودک را نزد پزشک متخصص گوش و حلق و بینی ببرند.
اهمیت درمان سریع و روش های معمول درمان
درمان به موقع کم شنوایی ناگهانی باعث افزایش احتمال بهبودی می شود. پزشک پس از تشخیص علت احتمالی کم شنوایی، درمان مناسب را آغاز می کند. معمولاً:
- استروئیدها (مانند پردنیزولون و دگزامتازون) به عنوان داروهای اصلی برای کاهش التهاب و تورم گوش داخلی تجویز می شوند.
- در صورت وجود عفونت، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک ها را نیز تجویز کند.
- در مواردی که کم شنوایی پایدار شود و درمان دارویی موثر نباشد، ممکن است استفاده از سمعک توصیه شود.
در برخی شرایط شدید، کاشت حلزون گوش نیز می تواند گزینه درمانی باشد.
عوامل کاهش شنوایی ناگهانی
انسداد گوش با جرم و موم گوش
موم یا جرم برای گوش ضروری می باشد و فواید محافظتی زیادی دارد اما بعضی اوقات ممکن است بر اثر عوامل مختلف ( زیاد بودن ، غدد چربی ، گردو غبار و .. ) بیش از حد نرمال در مجرای گوش تولید شود و باعث انسداد که به دنبال آن کاهش شنوایی ناگهانی در بیمار می شود .
استفاده از داروهای اتوتوکسیک (سمیت گوش)
برخی از داروها به عنوان سموم گوش مطرح هستند به این معنی که می توانند برای گوش و شنوایی شما مضر باشند که سمیت گوش هستند بسیاری از آنها درمصرف این داروها می تواند به سلولهای حسی گوش آسیب وارد کند و باعث ایجاد کم شنوایی و وزوز گوش شود بیش از 200 داروی شناخته شده وجود دارد که سمیت گوش هستند بسیاری از آنها در درمان سرطان ، بیماریهای قلبی و عروقی و عفونتهای مورد استفاده قرار می گیرند در حالی که برخی از این داروها می توانند آسیب دائمی در شنوایی شود و در برخی دیگر باعث کم شنوایی موقت می گردد . برخی از داروهایی که کم شنوا موقت ایجاد می کند شامل آسپرین با دوز بالا در یورتیکهای حلقه ایی ، کوئنین و ..
قرار گرفتن در معرض سروصدای بلند
صداهای بلند می تواند به سلولهای حسی گوش داخلی آسسیب برساند این سلولها سیگنالهای صوتی را به امواج عصبی و الکتریکی تبدیل می کند و به مغز ارسال می نمایید . قرار گرفتن در معرض اصوات بلند انفجاری مثل ( تفنگ ، و سایر وسایل جنگی ) می تواند باعث کاهش شنوایی ناگهانی ناشی از صدا شود که ممکن است دائمی یا موقت باشد .
ضربه یا آسیب به سر
ضربه ناگهانی و شدید به سر ، مانند صدمات ناشی از تصادفات می تواند باعث ضربه به مغز و صدمات دائمی یا موقت به سیستم شنوایی و راه های عصبی شود که در نتیجه باعث کم شنوایی ناگهانی برای فرد می گردد . گوش داخلی و میانی و بیشتر سلولهای حسی عصبی شنوایی متضرر می شوند این آسیب ها باعث وزوز در گوش و سرگیجه و اختلالات تصادفی در بیمار می گردد معمولا آسیب هایی که در گوش میانی و خارجی ، اتفاق می افتد قابل درمان می باشد اما آسیب های گوش داخلی و عصب گوش ممکن است دائمی شود و غیر قابل درمان می باشد .
برخی حقایق مهم درباره کم شنوایی ناگهانی (سکته گوش)
کم شنوایی ناگهانی زمانی رخ می دهد که افت شنوایی بیش از ۳۰ دسی بل در حداقل سه فرکانس مختلف گوش ایجاد شده و این تغییرات در مدت کمتر از سه روز ظاهر می شوند. در بیشتر موارد، کم شنوایی ناگهانی بدون هیچ علامت هشداردهنده ای به سرعت و ظرف کمتر از ۲۴ ساعت بروز می کند.اکثر موارد کم شنوایی ناگهانی به گوش داخلی مربوط می شود و کمتر در گوش میانی یا خارجی دیده می شود. حدود ۷۰ درصد بیماران همراه با سکته گوش، وزوز گوش را تجربه می کنند و نیمی از آن ها دچار سرگیجه نیز می شوند.کم شنوایی های ناگهانی معمولاً به صورت یکطرفه بروز می یابند و در بیشتر موارد گوش چپ بیشتر درگیر می شود. شیوع این بیماری در بین زنان و مردان برابر است، اما در افراد بالای ۵۰ سال شایع تر دیده می شود و در افراد جوان کمتر رخ می دهد.در مورد احتمال بهبودی، بیش از ۵۰ درصد بیماران شاهد بازگشت نسبی یا کامل شنوایی خود هستند، به خصوص در دو هفته اول پس از شروع علائم. با این حال، افرادی که دچار کاهش شدید شنوایی همراه با سرگیجه می شوند، احتمال بهبود کمتری دارند. همچنین هر چه سن بیمار کمتر باشد، شانس بهبودی کامل بیشتر است.
درمان کم شنوائی یا سکته گوش با سمعک
اگر به طور ناگهانی دچار کم شنوایی شده اید و درمان های دارویی یا جراحی نتوانسته اند شنوایی شما را بهبود بخشند، پزشک ممکن است استفاده از سمعک برای سکته گوش را به شما توصیه کند. در صورتی که کم شنوایی ناگهانی از نوع حسی عصبی و خفیف باشد، معمولاً سمعک های داخل گوشی یا مدل ریک (Receiver In Canal - RIC) مناسب است. اگر میزان کم شنوایی متوسط تا شدید باشد، استفاده از سمعک های پشت گوشی پیشنهاد می شود.برای ناشنوایی یک طرفه، سیستم های سمعک کراس (CROS) یا بای کراس (BiCROS) توصیه می شوند که به بهبود شنوایی گوش آسیب دیده کمک می کنند. در موارد کم شنوایی دوطرفه و عمیق، کاشت حلزون گوش گزینه درمانی اصلی است.در کلینیک شنوایی سنجی و سمعک اشراق، پس از انجام آزمایش های شنوایی، سمعک مناسب با توجه به نوع و شدت کم شنوایی بیمار تجویز می شود. توصیه می کنیم افرادی که دچار کم شنوایی ناگهانی شده اند و درمان دارویی نتوانسته شنوایی آن ها را بازگرداند، پیش از عادت کردن به کم شنوایی و کاهش فعالیت مغزی ناشی از آن، هر چه سریع تر از سمعک استفاده کنند.
اگر به دنبال اطلاع از هزینه و مدل های روز هستید، همین حالا به صفحه سمعک مراجعه کنید و گزینه مناسب خود را انتخاب کنید
سمعک های تجویز شده در این کلینیک مجهز به جدیدترین فناوری های روز دنیا شامل هوش مصنوعی، قابلیت اتصال بلوتوث، شارژ شدن و اپلیکیشن های هوشمند می باشند که رضایت بالای کاربران را به همراه داشته اند. برای مشاهده مدل های Oticon مجهز به هوش مصنوعی، بلوتوث، باتری قابل شارژ و اپلیکیشن هوشمند و همچنین اطلاع از قیمت های دقیق و طرح های فروش، همین حالا به صفحه اتیکن مراجعه کنید.
قیمت این سمعک ها بسته به نوع گارانتی و خدمات پس از فروش، معمولاً بین ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان است.
سوالات متداول درباره تشخیص کم شنوایی ناگهانی
۱. چه زمانی برای اولین بار متوجه کم شنوایی شدید؟ این کم شنوایی ناگهانی بود یا تدریجی؟
این سوال به پزشک کمک می کند تا سرعت بروز مشکل و نوع آن را تشخیص دهد.
۲. آیا سابقه عفونت گوش داشته اید؟
عفونت های قبلی ممکن است عامل یا عامل کمکی در بروز کم شنوایی باشند.
۳. مشکل شنوایی در یک گوش است یا هر دو گوش؟
تشخیص یک طرفه یا دوطرفه بودن کم شنوایی به تعیین علت کمک می کند.
۴. آیا در خانواده تان سابقه کم شنوایی وجود دارد؟
عوامل ژنتیکی می توانند در بروز این مشکل موثر باشند.
۵. آیا اخیراً بیمار شده اید؟ لطفاً تاریخچه بیماری خود را بیان کنید.
برخی بیماری ها و عفونت های اخیر ممکن است در ایجاد کم شنوایی نقش داشته باشند.
۶. آیا در خانه یا محل کار خود در معرض صداهای بلند بوده اید؟
قرار گرفتن در معرض سروصدای بلند می تواند آسیب زا باشد.
۷. آیا ضربه به سر داشته اید؟ اخیراً سر شما مصدوم شده است؟
ضربه به سر ممکن است باعث آسیب های شنوایی شود.