هر وسیله الکتریکی مستعد خراب شدن می باشد و ممکن است در هر لحظه با و بدون علت خاص مشخص از کار بیافتد مهم این است که این وسایل دارای خدمات پس از فروش مناسب باشند . این خدمات میتواند شامل ضمانت و گارانتی معتبر و تضمین تعمیرات بعد از تجویز باشد که سمعک نیز از آن مستثنی نیست.
معمولا مارکها و برندهای مختلف سمعک بین ۱ تا ۲ سال گارانتی دارای و ۵ تا ۱۰ سال خدمات پس از فروش می باشند سمعک های معتبر دارای کارت گارانتی می باشند که بر روی کارت گارانتی موارد زیر درج شده است.
-شماره سریال سمعک
-نام بیمار
-نام شرکت سازنده
-نام شرکت وارد کننده
-مدل سمعک
-مدت گارانتی
-تاریخ شروع یا اتمام گارانتی
موارد نقض گارانتی
-گم شدن کارت گارانتی
-شکستگی سمعک بر اثر ضربه
-ورود آب به داخل سمعک
-خراب شدن در مواد شیمیایی
حین تجویز سمعک متخصص شنوایی سنجی با توجه به شرایط شما جلسه بعدی تنظیم سمعک را تعیین میکند که معمولاً بین ۲ تا ۳ هفته بعد می باشد در این مدت کاربر باید مراحل عادت کردن به سمعک را طی کند و طبق دستورالعمل ادیولوژیست ، از سمعک استفاده نماید کاربر در استفاده از سمعک در محیط های مختلف ممکن است با مشکلاتی روبرو شود که باید این مشکلات را یادداشت کند و در جلسه تنظیم با متخصص شنوایی سنجی در میان بگذارد متخصص نیز برای کم کردن مشکلات تنظیمات سمعک را تغییر میدهد همچنین در این جلسه دوباره به کاربران آموزش استفاده از سمعک( تمیز کردن سمعک تعویض باتری و...) را آموزش می دهد و قالب سمعک را بر روی گوش بیمار بررسی میکند که باعث آزار و اذیت کاربر نشود و میزان سوت و فیدبک سمعک را کنترل می کند و اگر مشکلی مشاهده شد آنها را رفع میکند متخصص شنوایی جلسه بعدی تنظیم سمعک را با شما هماهنگ می کند که ممکن است بین ۲ تا ۳ ماه بعد باشد.
استفاده از سمعک برای اولین بار ممکن است سخت و مشکل باشد اگرکم شنوایی برای شما تدریجی اتفاق افتاده و سال ها درگیر کم شنوایی شده اید احتمالا مدت زمانی طول میکشد که مغز شما به صداهای جدید عادت کند و خود را با شرایط جدید وفق دهد در اینجا به چند نکته برای عادت کردن کاربر به سمعک و بالا رفتن احساس خشنودی و رضایت اشاره میکنیم :
-استفاده از سمعک را در محیط های آرام شروع کنید.
- در ابتدا یک یا دو ساعت در روز از سمعک استفاده کنید تا مغز شما به شرایط به آرامی عادت نماید.
- متن یا کتابی را با صدای بلند بخوانید تا به نحوه تنظیم صدای خود به هنگام شنیدن از طریق سمعک پی ببرید.
- در ابتدا ممکن است صدای خود را از طریق سمعک مصنوعی و بلند دریافت کنید که به مرور زمان به این شرایط جدید عادت می کنید سپس به خودتان فرصت دهید
- تا آنجا که امکان دارد دیدن و شنیدن را تواما انجام دهید مثلاً هنگامی که تلویزیون نگاه می کنید از زیر نویس آن نیز استفاده کنید این باعث می شود مغز شما به درک بهتری از کلمات برسد.
- سعی کنید با افراد آشنا و صداهای آشنا در خانواده تان شنیدن را تجربه کنید و با صداهای آشنا زود در تطبیق پیدا می کند
- صدای تلویزیون را بیش از حد بالا نبرید در حدی باشد که شمابه راحتی صدای آن را بشنوید
- در محیط های مختلف ممکن است از مشکلات جدی در شنیدن برای شما رخ دهد ممکن است هنوز بعضی از صداها را خوب نشنوید مشکلات خود را یادداشت کنید و در جلسه تنظیم سمعک به متخصص شنوایی سنجی اطلاع دهید.
-در روز با یکی از اعضای خانواده تمرین شنیدن با سمعک را انجام دهید ابتدا لبهای گوینده را ببینید و بعد از مدتی سعی کنید با چشمان بسته کلمات را تکرار نمایید.
- سعی کنید ولوم سمعک را زیاد دست کاری نکنید و صدای سمعک را زیاد نکنید.
- در تمرینات خود ابتدا از جملات و کلمات ساده و آشنا استفاده کنیم و به مرور زمان از جملات سخت تر و کلمات مشکل تر نیز استفاده نمایید
- بعد از استفاده از سمعک اعتماد به نفس داشته باشید این که می توانید بهتر بشنوید صبور باشید به خودتان زمان بدهید.
- هنگام استفاده از تلفن بلندگوی تلفن را با فشار سمعک نچسبانید بین میکروفون سمعک بلندگوی تلفن به اندازه چند میلیمتر فاصله ایجاد کنید و یا به آرامی گوشی تلفن را روی سمعک قرار دهید.
باید توجه داشته باشید که سمعک بصورت مصنوعی صدا را تقویت می کند و چون برای اولین بار بر روی گوش شما قرار داده شده ممکن است در ابتدا احساس سنگینی و یا ناخوشایندی داشته باشید این احساس مصنوعی بودن صدا به مرور زمان برای شما رسمی می گردد که مستمر رعایت نکاتی که گفته شد می باشد
علل سوت زدن سمعک:
-خرابی لوله در قالب سمعک
-خرابی سمعک
- کم شنوایی زیاد احتیاج به بالا بردن بیش از حدتقویت سمعک
- شل شدن سمعک به مرور زمان در داخل گوش
- چسباندن بیش از حد تلفن و یا گوشی همراه بر روی سمعک
-فیت نشدن کامل قالب و سمعک داخل گوش
در صورت مشکل برای رفع آن به کلینیک های شنوایی سنجی مراجعه کنید
- ابتدا باطری سمعک را چک کنید احتمالاً باتری سمعک باید تعویض شود
- اگر باتری سمعک را تعویض کردید و روشن نشد احتمالاً جرمگوش جلوی رسیور سمعک یا قالب گوش را مسدود کرده است پس اگر خواستین سمعک را نظافت کنید ابتدا خروجی صدای سمعک در سمعک پشت گوشی و داخل گوشی انتهای رسیور را با وسایل لطیف نظافت کنید و بعد از آن میکروفون سمعک را نظافت نمایید
اگر در محیط های مرطوب زندگی می کنید یا گوش شما دائم عرق می کند ممکن است باعث قطع و وصل کردن سمعک یا از کار افتادن آن شود سمعک را با دستمال های مخصوص خشک کنید و هنگام استفاده از سمعک پشت و داخل گوش خود را خشک نمایید شبها سمعک را در داخل رطوبت قرار دهیداگر مراحل بالا را انجام دادی و سمعک روشن نشد احتمالاً سمعک شما خراب است برای تعمیر به کلینیک شنوایی سنجی مراجعه نمایید.
از برندهای معروف باتری ها می توان به ریوواک،سیگنیا(زیمنس)،دور اسل ،سانداانرژی و .... می توان اشاره کرد تاریخ و انقضاء باتری ها بر روی جلد آنها نوشته شده هنگام خرید به تاریخ انقضاء آنها توجه نمایید باتری های سمعک در سایز ها و اندازه های مختلف درجه بندی شده است رنگ جلد باتری ها برای هر سایز باتری مشخص می باشد.
دسته بندی باطری ها
میزان عمر باتری ها به عوامل زیر بستگی دارند:
- اندازه باتری
هرچه سایز باتری بزرگتر باشد عمر آن طولانی تر خواهد بود
- میزان کم شنوایی
هرچه مقدار کم شنوایی بیشتر باشد مجبور هستیم صدای سمعک را بیشتر تقویت کنیم و بالا بردن تقویت باعث افزایش مصرف انرژی می شود.
- مقدار زمان استفاده از سمعک در طول روز
هر چه میزان استفاده از سمعک در طول روز بیشتر باشد مصرف انرژی بیشتر و عمر باتری کوتاه تر خواهد بود
-قرار گرفتن در محیط های پر سرو صدا
هر چه قدر در این محیط بیشتر قرار بگیریم و سر و صدا بیشتر باشد عملکرد سمعک افزایش پیدا کرده و مصرف انرژی بیشتر می شود
-تکنولوژی سمعک
هر چه تکنولوژی سمعک بالاتر باشد کانالها، میکروفون ها و فیلترهای آن بیشتر شده که باعث میشود عملکرد آن در محیط بهتر شده اما مصرف انرژی آن بالاتر می رود.
-استفاده از بلوتوث و وسایل جانبی
باعث بالا رفتن مصرف انرژی و کاهش عمر باتری سمعک ها میشود حتی ممکن است طول عمر باتری نیز نصف گردد.
-سوت زدن سمعک
یکی دیگر از موارد کاهش عمر باتری سوت زدن سمعک می باشد که باید توسط متخصص شنوایی بررسی شود
-باز نکردن کامل درب باطری
هنگام خاموش کردن سمعک اگر درب باطری را به طور کامل باز نکنیم میزان مصرف انرژی بالاتر می رود.
به دلیل اینکه باتری ها از جنس روی هوا می باشند دارای چسب پشت باتری میباشند با باز کردن چسب باطری باتری شروع به مصرف می کند چه در داخل سمعک باشد یا بیرون از سمعک هر موقع که بخواهیم چسب باتری را از باتری جدا کنیم باید از آن استفاده کنیم وگرنه خود به خود مصرف می شود
-سمعک ها را دور از رطوبت و گرما قرار دهید
-سمعک ها را طبق دستورالعمل تمیز کنید جرم گوش و ترشحات میتواند به سمعک آسیب برساند.
- از اسپری زدن مو و یا موارد دیگر که از مو مراقبت می کنند در حالی سمعک بر روی گوشتان آن می باشد خودداری نمایید
- هر موقع که ازسمعک استفاده نمی کنید آنها را خاموش کنید.
- باتری ها را در جای مطمئن نگهداری کنید و باتری ها و سمعک را دور از دسترس کودکان و حیوانات قرار دهید.
- باتری های فرسوده را سریعاً تعویض کنید.